Tartásjavító Falmászás

A foglalkozás középpontjában a gerinc és a gerincre ható izmok állnak.

A Gerincközpontú-tartásjavító falmászás során a cél a gerincgörbületek harmonizálása és az izomegyensúly helyreállítása. Mindezt úgy érhetjük el, hogy a mászást gyógytornagyakorlatokkal kombináljuk. A mászófal mellett segítségül hívunk egyéb eszközöket is pl.: gumiszalag, softball, fitball, babzsák stb. Ez egy olyan mozgásforma, amellyel hatékonyan kiegészíthető a klasszikus gyógytorna gerincbántalmak, gerincferdülés, hanyag tartás, Scheuermann betegség és egyéb tartási rendellenességek esetén.

Elvégzett tanulmányaim között szerepel sok más mellett a Schroth terápia , a SEAS terápia , Fascia tréner képzés is, ezért ezeknek a módszereknek az elemeit illetve gondolkodásmódját a Gerincközpontú mászásba beépítem, amelyek elsajátítása a hétköznapokban is a résztvevők segítségére lehet.

A gyerekek körében rendkívül gyakori a hanyag tartás, amely nemcsak esztétikai probléma, mert számos következménye lehet hosszú távon, ami már nehezen visszafordítható pl.: hátfájás, nyak fájdalom, szédülés, derékfájdalom, fejfájás…Több külföldi és magyar tanulmány született már arról, hogy a falmászás mennyire hatékony a mozgásszervi rehabilitációban.

A falmászás átmozgatja a test teljes izomzatát, kezdve a mélyhátizmoktól, törzsizmoktól a lapocka és váll körüli izmokon át egészen az alsóvégtagi és csípő körüli izmokig. Valamint nem elhanyagolható a kognitív funkciókra gyakorolt rendkívül jó hatása sem.

Gerincközpontú falmászás során kialakítjuk a megfelelően korrigált tartást és az aktivizált izmokkal a megfelelő irányba igyekszünk mozdítani a gerincgörbületeket.

A tartásjavító falmászás óra 3-5 fős csoportokban zajlik, így jut megfelelő mennyiségű és minőségű figyelem a csoport tagjaira.

Fontosnak tartom, hogy a feladatok pontosan, a megfelelő területekre koncentrálva legyenek végrehajtva. Ez a kulcsa ennek a sportmozgással kombinált mozgásformának.

Véleményem szerint fontos a megfelelő korrigálás a mászás során, mert tapasztalatom szerint automatikusan az egyébként is túlterhelt izmokat feszítjük túlzott mértékben és a gyengéket nem használjuk megfelelően. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy mit kell érezni, mit kell megfeszíteni és mit kell ellazítania ahhoz, hogy a falmászás valóban a megfelelő irányba alakítsa az izomegyensúlyt. Nagyon fontos és elengedhetetlen a megfelelőtesttudat kialakítása.

Neked ajánlom a gerincközpontú mászást, ha:

  • Scoliosisod / gerincferdülésed vagy Scheuermann betegséged van és szeretnéd a tornát valami izgalmas és hatékony mozgásformával kiegészíteni
  • hanyagtartásod van
  • gyakran fáj a hátad és nehéz kihúznod magad
  • nem tetszik a görbe hát, amit a kirakatok tükrében látsz
  • szeretnéd erősíteni a törzsizmaidat, de unod a tornát