Tartásjavító Falmászás

Különböző gerincproblémák (scoliosis/gerincferdülés, hanyagtartás, Scheuermann betegség stb…) esetén, illetve ezek megelőzésére kiválóan kiegészíti a gyógytornát a tartásjavító falmászás.
A kezelés játékosabb, kreatívabb, élvezetesebb formája, melynek során a gyermek nem azt érzi, hogy egy kötelező gyógytornán vesz részt, hanem hogy játszik. Sok nemzetközi illetve magyar tanulmány is született arról, hogy milyen hatékony a tartásjavító falmászás a mozgásszervi rehabilitációban.

Manapság az egyik leggyakrabban előforduló tartáshiba a gyermekek között a hanyagtartás. Ez nem csak egy esztétikai probléma, mert számos következménye lehet hosszútávon, ami már nehezen visszafordítható. Például hátfájdalom, nyakfájdalom, derékfájás, fejfájás, szédülés stb… A falmászás átmozgatja a test teljes izomzatát, kezdve a mélyhátizmoktól a lapocka és váll körüli izmokon át, egészen az alsóvégtagi és csípő körüli izmokig. A sportmozgások közül ez az, ami az izomegyensúlyt legjobban helyre tudja állítani, az izmok erősítése mellett izomnyújtás is elérhető vele, s mindezt kiegészíti, hogy az ízületek mozgástartományát pedig növeli.

A tartásjavító falmászásóra 3-5 fős csoportokban zajlik, így jut megfelelő mennyiségű és minőségű figyelem a csoport tagjaira. Fontosnak tartom hogy a feladatok pontosan, a megfelelő területekre koncentrálva legyenek végrehajtva. Véleményem szerint fontos a megfelelő koordinálás a mászás során, mert tapasztalatom szerint automatikusan az egyébként is túlterhelt izmokat feszítik túlzott mértékben a gyerekek és a gyengéket nem használják megfelelően. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy mit kell éreznie, mit kell megfeszítenie és mit kell ellazítania ahhoz, hogy a falmászás valóban a megfelelő irányba alakítsa az izomegyensúlyt.

Az óra felépítése: Bemelegítés és talajon végzett törzs és hátizom erősítő gyakorlatok után boulderfalon biztonságos magasságig végzett mászógyakorlatok különböző eszközök segítségével, befejezésül pedig az izmok nyújtása.
Sok szeretettel várom a gyerekeket!
Csizovszki Orsolya