Mi az a Boulder?

Mi az a boulder?
A Boulderezés a mászás egy olyan formája, mely alacsony magasságban, köteles biztosítás nélkül történik. Ezt meg lehet tenni szabadban sziklán, vagy beltéren, erre kialakított teremben is. Például nálunk…:)

Mégis hogyan kell ezt elképzelni?
Beltéren és kültéren is vannak boulder utak, amik megadott fogásokból illetve lépésekből állnak. Egy út a “beszállóból” indul. Ez lehet egy egyszerű “rácsimpaszkodás” a falra jó fogások segítségével, de lehet egészen különleges nyakatekert mozdulat is. A cél a TOP fogás két kézzel való megérintése, illetve annak megtartása (…vagy sziklán bizonyos esetekben a kimászás…). Így egy útnak van: beszállója, köztes útja és TOP fogása. Hogy ezt hogyan csináljuk meg, hová terhelünk, miképp mozgunk, mi döntjük el. Ez teszi ezt a sportot különlegessé. Mindig más vár ránk.

Kezdem kapisgálni… De mitől lesz ez nehéz, vagy könnyű… Mitől fáradok el?
Az utaknak nehézsége van. Nem kell sok alkalom ahhoz, hogy a mászó rájöjjön arra, mi az ő nehézségi szintje. Ötös út? Kényelmes, zsebes fogások, jó lépések, egyszerű mozdulatok. 6b? Itt kezdjük megérteni, miért hívják a mászók a boulder utakat “problémának”. Nem olyan egyértelmű már az út és bőven feszül már az összes izom. 7c…? Ez már hosszú, hosszú kitartás és edzés eredménye. Nagyon technikás, erős utak. Legapróbb peremek az áthajlásban, fél ujjperces rémálmok. Persze ezek a nehézségek kis léptékekben változnak. 6a, 6a+, 6b, 6b+, ….., 8a, 8a+, stb…

Hogy ki dönti ezt el? Mitől lesz egy út pontosan 6b? A mászóközösség. Az első megmászó belövi egy nehézségre, a többiek pedig finomhangolják, amennyiben kell. És hihetetlen, de ez többnyire egyértelmű. 6b vagy 6c? Tudni fogod. Az ujjad és a hátad érzi majd a különbséget.

Akkor lemegyek a terembe, belövöm a nehézséget és elkezdem magam kínozni az utakon?
Akár. Ez a boulder egyik vonulata. Építhetünk olyan utat, ami nehéz, ujjerős, belefeszülős. De építhetünk olyan utat, ami egy gyerek fontos, elhanyagolt izmait fejleszti. Vagy egy olyan utat, amiben pontosan kell lépni és precízen kell fogni. Ha a gondolataid elkalandoznak, a matrac fog meg.

Amit ebből ki szeretnék bogózni az az, hogy a boulderezés nem véletlenül népszerű a világon mindenütt. Olimpia, rehabilitáció, tartásjavítás, fejlesztő edzés. A határ a csillagos ég.